Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions
Portada > Santuari de la Mare de Déu de Montgoi

Santuari de la Mare de Déu de Montgoi

El santuari de la Mare de Déu del Montgoi està situat en un petit tossal al costat de l'estació de ferrocarril.


El santuari de la Mare de Déu del Montgoi és, sens dubte, el lloc més típic i pintoresc de la vila. Ha estat, des de sempre, lloc de devoció pels habitants de la vila.


Existeix una llegenda sobre la troballa de la Verge, segons la qual un patró va trobar la imatge damunt d'una pedra mentre pasturava les ovelles al turonet de Montgoi. Se la va emportar a casa seva però l'endemà la Verge havia desaparegut, però la va retrobar al mateix lloc que el dia abans. Després d'uns dies de fer la mateixa operació, van decidir construir una ermita dedicada a la Verge del Montgoi.També explica la tradició que aquesta ermita fou construïda amb les pedres de l'antic castell de Vilaverd.


 

L'edifici, de molt bella factura, sembla del s.XV, amb modificacions posteriors, però probablement és anterior atès que el culte hi és documentat des del s. XIII.

És de creu llatina, amb voltes de canó, i s'hi accedeix per dues portes adovellades de mig punt, amb un ull de bou a sobre de cadascuna.

Darrere de l'altar hi ha el cambril, on es venera la talla de la Verge de fusta policromada d’uns 80 cm d’altura, còpia de l'existent abans del 1936, que datava probablement del segle XVI.

Davant del Santuari hi ha un ampli espai de lleure, amb taules i bancs, i pot ser usada com a zona d'acampada, amb permís de l'Ajuntament.