Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions

Els safareigs

Els safareigs eren espais públics i alhora de relació entre les dones del poble, on es comentava tot. Es tractava d’una activitat molt habitual en aquella època, quan l'aigua no era un element normal a les cases.


Els antics safareigs de Vilaverd estaven a la vora del riu Francolí i eren alimentats per la font del riu. Després s’instal•laren al costat de l'església, on encara existeixen avui dia, i l'antic safareig quedà per rentar la roba dels malalts fins que els últims aiguats de l'any 1994 se l'emportà.


Actualment, els safareigs estan en fase de remodelació pel PAM de la Diputació de Tarragona i pel Departament de Cultura. Aquesta obra consisteix a canviar l’antiga teulada de fibrociment i les antigues bigues, per una coberta de fusta acabada en teula, també es rebaixen les dues parets dels accessos per tal de millorar la visibilitat des de tots els angles, i guanyar il•luminació, i es rebaixa la paret de la zona dels estenedors, per poder admirar la vista de les muntanyes del coll de Lilla i el riu Francolí.


A totes les parets es treu el ciment antic per tal de deixar unes formidables parets de pedra, degudament sanejades i rejuntades. També es renovarà tot el paviment, que a causa del pas del temps estava en mal estat i s’instal•larà un sistema nou d’il•luminació i una electrovàlvula per poder disminuir el consum d’aigua. I, per finalitzar, els antics estenedors es reubiquen, així queda un espai lliure que s’equiparà amb dos bancs i un fanal.


Curiositat

A finals de l'any 2013, la pel•lícula Barcelona 1714 posà en marxa una campanya per escollir un safareig de Catalunya on es rodarà una escena del film. L'equip de producció de la pel•lícula va escollir quatre safareigs que més s'assemblaven a un rentador barceloní de principis del segle XVIII, i entre els finalistes hi havia el safareig de Vilaverd.


La pel•lícula és un projecte de la tarragonina Anna Maria Bofarull per tractar l'episodi del setge de Barcelona amb les tropes castellanes i franceses, però amb una història d'amor com a eix argumental principal.


Imatge del safareig municipal de Vilaverd abans de la remodelació