Rutes recomanades per Vilaverd

Des d’aquest web us oferim diferents rutes a peu i/o en BTT per descobrir el territori Cister, el municipi de Vilaverd i la Conca de Barberà, a través del seu paisatge, les serralades, les valls i els rius.

Ruta de les antigues guixeres de Vilaverd

Recorregut per les antigues guixeres i antics forns de guix de Vilaverd que es troben als peus de les Muntanyes de Prades.

La indústria guixera va ser un element que va tenir un notable impacte en l'economia de Vilaverd durant el segle XIX i fins l'any 1977, quan va tancar la darrera guixera que es mantenia activa. Al segle XVII ja hi ha les primeres referències de l'explotació del guix de Vilaverd amb l'existència del Molí de guix del Consell de Vilaverd (documentat el 1607) però no és fins al segle XIX quan es pot parlar d'indústries guixeres. Ja al segle XX, concretament el 1917, va néixer l’agrupació de guixers El Motor per tal de mecanitzar la fabricació amb maquinària més productiva i generar més beneficis. Aquesta reeixida mecanització col·lectiva en un mateixa guixera com a espai comú va permetre la mecanització particular de les diverses guixeres que hi havia al Vilaverd de l’època que van tornar a treballar al seu espai original. Les diverses guixeres de Vilaverd van coordinar-se les vendes per no fer-se la competència entre ells amb l’Associació de Fabricants de Guix (entorn 1917- dècada 1930) i Fábricas de Yeso Reunidas (1945- 1965). La dècada dels seixanta, en un context de competència de les grans indústries de materials de la construcció, va ser el moment de crisi i decadència de les fàbriques de guix de Vilaverd, decadència irreversible que va significar el tancament de les cinc guixeres actives en poc temps. El 1969 va tancar la guixera del Ronda, del de la Clara o del Butxaques, sent l’última que produïa guix per a la construcció. El 1977 va tancar la guixera dels Robusté, l’última que va produir guix per a diversos usos. En el present, els vestigis de les guixeres de Vilaverd són un patrimoni cultural en procés de revaloració.

Descripció de l'itinerari

De Vilaverd a Rojals i muntanyes de Prades (PRC17)

Un camí senyalitzat (PRC-17) ens mena a la carretera de Rojals, poblet situat al bell mig de les muntanyes de Prades, a 979 m d'altitud. S'hi albira una de les vistes més excepcionals de la Conca i s'hi menja molt bé.

De Vilaverd a Lilla i Miramar (GR7)

Per un camí senyalitzat (GR7) s'arriba a Lilla, on es pot visitar la petita església de Sant Joan i degustar la bona gastronomia de la comarca. A sobre seu hi ha el cim de Miramar, amb una panoràmica de la Conca i l'Alt Camp. Moltes de les cases de la vila presenten magnífics portals adovellats, signe inequívoc de la importància econòmica de la vila durant segles. Vora el riu de Montsant poden veure's diversos molins, tots sense ús.

De Vilaverd al clot d'en Goda - Vall dels rius Francolí i Brugent

Recorregut circular pels límits del terme de Vilaverd i per les valls del rius Francolí i Brugent. L’excursió ens ofereix la visita a diferents elements de l’arquitectura rural i popular som són: els marges i barraques de pedra seca, els pous de gel, les fonts, els safarejos i els molins paperers. Mentrestant, també podem gaudir de llocs de gran interès natural com són: el cingle de les Roques Caigudes, l’estret de la Riba, la vall del riu Brugent (que estableix el límit entre la Conca de Barberà i l’Alt Camp) i el clot d’en Goda.

Aquest recorregut és apte per a qualsevol practicant acostumat a fer senderisme i l'hem descrit a través d’un quadern de ruta que permet el correcte seguiment de l’itinerari. No obstant això, és molt recomanable complementar-lo amb un mapa detallat per tenir més punts de referència i per a l’orientació de la zona on ens movem.

Descripció de l'itinerari

La Punta de la Cucurulla del mas d’en Just i les Garrigues de Vilaverd  

Ascensió al cim de la Cucurulla del mas d’en Just seguint el camí Ral a Rojals molt conegut pels excursionistes. Des del cimal gaudim d’un bona vista panoràmica de la serra de Miramar, la serra de les Guixeres i la serra de Comaverd i bona part de la Conca de Barberà. La ruta segueix per les Garrigues de Vilaverd i baixa per la serra de l’Ermita.

Descripció de l'itinerari

La Punta Cucurulla

Menu

Menú principal